Επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου με επικεφαλής τον Οϊνλόλα Ογιεμπόντε έβαλαν στο “μικροσκόπιο” τις διατροφικές συνήθειες 65.000 και πλέον ανθρώπων κατά την περίοδο 2001-2013.
Όπως έδειξε η μελέτη η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 25% και από καρδιοπάθεια κατά 31%.
Σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερης από μιας μερίδας, η κατανάλωση μιας έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, τριών έως πέντε κατά 29%, πέντε έως επτά κατά 36% και επτά και άνω κατά 42%.
—”Αποτελεσματικότερα” τα φρέσκα λαχανικά
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της έρευνας ότι τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, καθώς κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Αντίστοιχα, τα φρούτα μειώνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4% ανά μερίδα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, η καλύτερη επίσημη σύσταση διεθνώς προέρχεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία συνιστά τους πολίτες την πολιτική του «2+5» (δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών τη μέρα).
—Χυμοί και κατεψυγμένα
Αντίθετα, οι φρουτοχυμοί δεν ωφελούν ιδιαίτερα, ενώ η κατανάλωση κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% ανά πρόσθετη ημερήσια μερίδα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου