Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Louisville ανακοίνωσαν ότι το αργότερο σε διάστημα δέκα ετών θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ολόκληρη την καρδιά με τη βοήθεια της βιοεκτύπωσης, μέσω της οποίας έχουν ήδη αναπτύξει μια στεφανιαία αρτηρία και μικρά αιμοφόρα αγγεία.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η τεχνητή καρδιά θα αναπτύσσεται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή, γι' αυτό και οι πιθανότητες να απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό θα είναι μηδαμινές.
Ο ασθενής ενδέχεται να πρέπει πρώτα να χειρουργηθεί για να του αφαιρεθεί λιπώδης ιστός, από τον οποίο οι γιατροί θα ξεχωρίζουν τα αναγεννητικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια θα αναμιγνύονται με ένα διάλυμα που θα εισάγεται στον βιοεκτυπωτή και θα του επιτρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη του οργάνου.
Η βιοεκτύπωση της καρδιάς θα γίνεται σε διάστημα τριών ωρών, ωστόσο στη συνέχεια θα είναι απαραίτητη μία εβδομάδα ώστε να «ωριμάσει».
Κατόπιν, θα εισάγεται στον οργανισμό και τα αγγεία της θα ενώνονται με εκείνα του ασθενή, τα οποία θα της παρέχουν αίμα για να διατηρηθεί ζωντανή.
Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει ήδη την κατασκευή ειδικών βιοεκτυπωτών που αρχικά θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μεμονωμένων τμημάτων του οργάνου, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αργότερα θα μπορεί να δημιουργηθεί ολόκληρο, δηλαδή μαζί με τον καρδιακό μυ, τα αιμοφόρα αγγεία, τις βαλβίδες και τον ιστό – από τα οποία ορισμένα θα πρέπει να «συναρμολογηθούν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Stuart Williams, οι σχετικές μελέτες αυτές έχουν φτάσει σε προχωρημένο προκλινικό στάδιο, «όπου φαίνεται ότι τα εκτυπωμένα αιμοφόρα αγγεία θα συνδέονται με τον ιστό του ασθενή, δημιουργώντας νέα ροή αίματος στον εκτυπωμένο ιστό».
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου