Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα;


Τι σχέση έχει η περίεργη ζέστη με τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη;

Τι λέει ο μύθος και τι απαντά το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης!
Ο "μύθος" από παλιά, λέει πως όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια έρχεται μεγάλος σεισμός! Το ίδιο κατά σύμπτωση συνέβη και χθες, όπου ένα "μικρό καλοκαίρι" έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα 6,2 ρίχτερ στην Κρήτη. Σήμερα μιλώντας με φίλους των Παραπολιτικών από την Κρήτη, μας ανέφεραν ξανά την παλιά αυτή θεωρία. "Έκανε πολλή ζέστη σήμερα" μας είπαν από την μεγαλόνησο. Άλλες πληροφορίες λένε, πως δεν φέρνει η ζέστη τον σεισμό, αλλά ο σεισμός προκαλεί ίσως ζέστη! Το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης απαντά στο ερώτημα αυτό.
Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα;
"Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα; Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης εισηγήθηκε ότι τους σεισμούς προκαλούν παγιδευμένα αέρια σε υπόγεια έγκοιλα από τα οποία απελευθερώνονται και σπάζουν τα πετρώματα στην πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης προκαλώντας σεισμούς. Ίσως για αυτό το λόγο να επικρατεί και ο μύθος σήμερα ότι όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια (η λεγόμενη «κουφοπυρά» στην κυπριακή διάλεκτο) επίκειται σεισμός - που θα επαναφέρει τον άνεμο! Αυτό όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα μύθο. Οι σεισμοί συμβαίνουν ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών."
Ένας άλλος μύθος λέει πως τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς. Ας δούμε και εδώ την απάντηση:
"Είναι γεγονός ότι πολλά ζώα συμπεριφέρονται αφύσικα από εβδομάδες μέχρι και δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού. Πολυάριθμες αναφορές έχουν γίνει από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και διάφορες εξηγήσεις είναι πιθανές: τα ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τον άνθρωπο και αισθάνονται πρόδρομα φαινόμενα σεισμών όπως είναι μικρό-προσεισμοί, τοπικές μικρό-ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης και της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης των πετρωμάτων, μεταβολές στη στάθμη, στη θερμοκρασία ή στη χημική σύσταση των υπογείων υδάτων, απελευθέρωση ραδονίου κ.λπ."
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου