Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Άνθρωποι με υπερδυνάμεις, βλέπουν, γεύονται και θυμούνται καλύτερα από όλους


Ανθρωπος με υπερδυνάμεις δεν είναι απαραίτητα κάποιος που φορά στολή, πετάει, λυγίζει σίδερα και ζει μόνο στα κόμικ. Τέτοιοι υπάρχουν και ανάμεσά μας.
Είναι κάποιοι που διαθέτουν σούπερ ενισχυμένες αισθήσεις σε σύγκριση με το μέσο άνθρωπο, είτε αυτό σημαίνει ότι βλέπουν περισσότερα χρώματα, έχουν πολύ δυνατή γεύση ή δεν ξεχνούν ποτέ κανέναν άνθρωπο που έχουν συναντήσει. Η Daily Mail παρουσίασε μερικές τέτοιες περιπτώσεις.
Οσοι δεν ξεχνούν πρόσωπα
Περίπου 1-2% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχουν απίστευτη ικανότητα να θυμούνται πρόσωπα. Δεν ξεχνούν ακόμη και ανθρώπους που έχουν συναντήσει για λίγο και τους αναγνωρίζουν ακόμη και μετά από καιρό.
Οι συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν περίπου το 20% των προσώπων που έχουν δει παλιότερα, ενώ οι συγκεκριμένοι μπορούν να θυμηθούν το 80%. Πρόκειται για ικανότητα που εκτιμάται εδώ και αιώνες, καθώς οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ήθελαν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, προκειμένου να μαθαίνουν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.
Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η «υπερ-δύναμη», που εκείνοι που τη διαθέτουν έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας, προκειμένου να αναπτυχθούν τεστ που θα τους εντοπίζουν, ώστε η αστυνομία να μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο τους.
«Εκρηκτική» γεύση
Αν θεωρείτε τις γεύσεις του μπρόκολου, του καφέ ή τις σοκολάτας αηδιαστικά δυνατές, ίσως δεν είστε απλά γκρινιάρης, αλλά διαθέτεται την υπερ-δύναμη της πολύ ισχυρής γεύσης.
Ο μέσος άνθρωπος έχει 10.000 γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του, που του επιτρέπει να γεύονται το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το νόστιμο.
Ενας στους τέσσερις μπορεί να έχει σούπερ- γεύση. Επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί κάποιοι έχουν πιο δυνατή αυτή την αίσθηση, αλλά είναι γεγονός ότι τη διαθέτουν περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες.
Σύμφωνα με έρευνα, όσοι έχουν αυτή την «υπερδύναμη» είναι πιο υγιείς και αδύνατοι, ίσως επειδή αποφεύγουν τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά, γιατί δεν αντέχουν τη γεύση τους. Εχει όμως και αρνητικές συνέπειες, καθώς η πικρή γεύση πολλών πράσινων λαχανικών είναι πιο έντονη για αυτούς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν.
Οραση-ουράνιο τόξο
Χάρη σε μία γενετική παραλλαγή, κάποιες γυναίκες έχουν μία κατάσταση που λέγεται tetrachromacy, που σημαίνει ότι βλέπουν πιο ζωηρά τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις αποχρώσεις πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους «κωνικών» κυττάρων στον αμφιβληστροειδή. Οι διαφορετικοί τύποι κώνων ανταποκρίνονται στα διαφορετικά φάσματα του φωτός και κατά συνέπεια, διαφορετικά χρώματα.
Κάποιες γυναίκες έχουν ένα επιπλέον τύπο αυτού του κυττάρου στα μάτια τους, που σημαίνει ότι βλέπουν περισσότερες λεπτομέρειες στις αποχρώσεις των κομμάτων, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν.
Η απόλυτη μνήμη
Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ανακαλέσουν ολόκληρη την προσωπική τους ζωή, χάρη σε σπάνιο φαινόμενο που λέγεται υπερθυμησία. Για παράδειγμα ο Ορέλιεν Χέιμαν, ένας 22χρονος φοιτητής, μπορεί να θυμηθεί με ακριβείς λεπτομέρειες τις συζητήσεις που έκανε κάποια συγκεκριμένη ημέρα της ζωής του, τα ρούχα που φορούσε, τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολούθησε και τα τραγούδια που άκουσε.
Εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι ο Χέιμαν «αποθηκεύει» τις αναμνήσεις σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από ό,τι ο συνήθης άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις του είναι πιο ζωντανές και τις διατηρεί για περισσότερο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου