Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία – Το ανερχόμενο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα.

Που θα οδηγήσει άραγε, η μεγάλη και συνεχής έκθεση των ανθρώπων σε ακτινοβολίες, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά
το πρόβλημα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης; Σε μια κοινωνία κλονισμένων ανθρώπων που θα νοιώθουν συνέχεια κουρασμένοι, θα αδυνατούν να συγκεντρωθούν, να δουλέψουν και να λειτουργήσουν φυσιολογικά και θ’αρρωσταίνουν εξαιτίας της ακτινοβολίας που δέχονται;



Ο δρ. Γουίλιαμ Ρε, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής, θεωρεί ότι μάλλον προς τα εκεί βαδίζουμε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία» είναι το ανερχόμενο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλλεργική αντίδραση στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, η οποία έχει πια αναγνωριστεί από τον Π.Ο.Υ. Ως ασθένεια και περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:
-Ναυτία, πονοκεφάλους και ημικρανίες, βουητό στα αυτιά, πόνο στα κόκκαλα και στους μύες, μούδιασμα στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος, ενοχλήσεις σε δόντια και σιαγόνες, ξηροφθαλμία και προβλήματα όρασης, αδυναμία συγκέντρωσης, ανεξήγητη κούραση, κατάθλιψη, ταχυκαρδία, κοκκινίλες και εξανθήματα, ξηρότητα στον λαιμό και την στοματική κοιλότητα, διόγκωση ιγμόρειων και συμπτώματα ρινίτιδας.
Στη Σουηδία, η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία πλήττει το 3% του πληθυσμού και αναγνωρίζεται πια ως αναπηρία, αφού οι συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων που πλήττονται είναι συχνά δραματικές. Οι ασθενείς αυτοί δυσκολεύονται να εργαστούν και να κινηθούν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, λόγω της υπερβολικής παρουσίας τεχνητών ακτινοβολιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν σε απομόνωση σε χώρους ουδέτερους από ακτινοβολίες, αφού μόνο εκεί μπορούν να λειτουργήσουν.
Το 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε με ψήφισμα τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών. Οι ερευνητές, μελετώντας τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, προβλέπουν ότι, μέχρι το 2017, την ασθένεια αυτή θα εμφανίσει το 50% του πληθυσμού.
Χωρίς αμφιβολία, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δώσει πολλές λύσεις και έχει διευκολύνει τη ζωή μας. Έχει δημιουργήσει ωστόσο, ένα επιβαρυντικό υπόβαθρο για την υγιή διαβίωση του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με αυτό, να αναζητηθούν από τον καθένα ξεχωριστά τρόποι προστασίας και να απαιτηθεί μεγαλύτερη ευαισθησία από τους επίσημους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου