Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ποιες τροφές θεωρείται ότι παρατείνουν την νεότητα


Οι πρώτες ρυτίδες, η κουρασμένη και «θαμπή» επιδερμίδα, η εξάντληση, είναι μερικά μόνο από τα σημάδια στο σώμα μας, που δείχνουν ότι ο χρόνος περνάει. Προτού απογοητευτείτε, σκεφτείτε θετικά και αποκτήστε μερικές συνήθειες που θα σας αναζωογονήσουν ψυχικά, σωματικά και -γιατί όχι- και πνευματικά.
Το πέρασμα του χρόνου, μοιάζει να είναι αναπόφευκτο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε τη νεότητά μας. Μπορεί να μη διαθέτουμε το μυστικό «ελιξίριο της νεότητας», ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και μάλιστα φυσικές. Η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, είναι οι δύο κύριοι «πυλώνες» της καλής υγείας, ενώ ταυτόχρονα εγγυώνται κάτι σημαντικό: μας κάνουν να αισθανόμαστε αλλά και να δείχνουμε κατά πολύ νεότεροι.
Συγκεκριμένες τροφές, βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αρκετές περιπτώσεις καταπολεμούν ανεπιθύμητες ασθένειες και συμπτώματα. Είναι μάλλον καιρός να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να νιώσετε νέοι και δυνατοί...
Blueberries (μύρτιλα): Τα μικρά σκουρόχρωμα αυτά μούρα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του μυαλού εγκεφάλου και τη επιδερμίδας. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.
Σολομός: Όσο μεγαλώνουμε, το μυαλό μας κουράζεται και σταδιακά «υπολειτουργεί». Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, μπορούν να δράσουν προστατευτικά για την καλή υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του μυαλού, των ματιών, της καρδιάς κ.ά. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε την εβδομάδα περίπου 350 γραμμάρια από το συγκεκριμένο είδος ψαριού.
Φιστίκια: Οι δημοφιλείς και νόστιμοι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν και ένα ακόμα πλεονέκτημα: το εξωτερικό τους κέλυφος. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σχέση με τους χωρίς κέλυφος καρπούς.
Ορός γάλακτος: Με το πέρασμα του χρόνου τα οστά αποδυναμώνονται και η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό έως 1% ετησίως. Με αφετηρία την απώλεια μυϊκής μάζας, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος αλλαγής του μεταβολισμού, απώλειας βάρους και άλλων συμπτωμάτων. Η άσκηση σε συνδυασμό με την κατανάλωση υποπροϊόντων γάλακτος, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας κατά των ανεπιθύμητων «συμπτωμάτων» που γίνονται εντονότερα με το πέρασμα των χρόνων. Μπορείτε να προσθέσετε ορό γάλακτος σε ένα δροσερό smoothie ή να συνοδεύσετε τα φρούτα σας και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Γιαούρτι: Υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από ένα θρεπτικό και απολαυστικό γιαούρτι; Ιδίως τα ελληνικής προέλευσης γιαούρτια, με την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και την χαμηλή ποσότητα ζάχαρης, είναι η ιδανική τροφή για όλες τις ηλικίες. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λακτόζη, διευκολύνει την πέψη, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Καφές: Τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ, καθώς όπως υποστηρίζεται είναι διεγερτικός και προκαλεί νεύρα, οπότε και προτιμάμε άλλα υποκατάστατα. Η αλήθεια είναι πως αν μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και της κρέμας που προσθέτουμε στον καφέ, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού όσοι πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, η κατανάλωση καφέ μειώνει το ρίσκο του διαβήτη τύπου 2 ακόμη και τη νόσο Πάρκινσον.
Βρώμη: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η πρόσληψη της αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών, συμβάλλει στην αποτροπή απότομης αύξησης του βάρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ιδίως μετά την μέση ηλικία. Φυσικά προϋποθέτει ισορροπημένο διαιτολόγιο, για να βοηθηθεί ο οργανισμός.
Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα «δυνατό» για τον οργανισμό αντιοξειδωτικό, την ρεσβερατρόλη. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα ζώα, έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατέψει από τον θάνατο, τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου. Για τις γυναίκες, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, είναι ένα ποτήρι, ενώ για τους άνδρες δύο ποτήρια.
Σπανάκι: Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, είναι ένα θρεπτικό «υπερόπλο» για τον οργανισμό μας. Συνδυάζεται εύκολα και μπορεί να προστεθεί σε μια ομελέτα, στα ζυμαρικά, σαν βάση στη σαλάτα μας ή ακόμα και στα smoothies. Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη, η οποία όπως αποδείχθηκε έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Καλαμπόκι: Είναι και γευστικό και θρεπτικό, οπότε γιατί να μην το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας; Οι σπόροι του καλαμποκιού περιέχουν μια ένωση φυτικών ινών, οι οποίες αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ειδικότερα η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6), αποτρέπει την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά, με το κατά πόσο είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό τα δημητριακά ολικής άλεσης. Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως, γύρω από το ποια ποσότητα υδατανθράκων επιδρά αρνητικά, αυξάνοντας τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό. Μελέτες πάντως έδειξαν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, έχουν την ικανότητα να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη. Συνεπώς όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η κατανάλωση δημητριακών χρειάζεται μέτρο.
Κανέλλα: Η κανέλλα μπορεί να μειώσει σημαντικά την άνοδο της ινσουλίνης, ιδίως μετά από κάθε γεύμα. Για το λόγο αυτό ενισχύστε και προσθέστε λίγη κανέλλα σε κάθε αγαπημένη σας τροφή, στο γιαούρτι, το τυρί, τη βρώμη ή ακόμη και σε κάποιο smoothie. Είναι αρωματική, προσδίδοντας ωραίο άρωμα στο γεύμα σας και βοηθά της σιλουέτα μας, ενώ επίσης αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για μια καλή εκκίνηση της μέρας.
Μαύρη σοκολάτα: Ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά, η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, ενώ παράλληλα αυξάνει την χοληστερόλη HDL. Προτιμότερη είναι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, σε ποσοστό 70%. Οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνουμε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.
Κουρκουμίνη: Ερευνητές απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη, είναι ένα σημαντικό φυτικό αντικαρκινικό βότανο. Όπως αποδείχθηκε, εμποδίζει την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία. Δεν χρειάζεται να τρώτε κάποιο συγκεκριμένο γεύμα για να προσθέσετε το πικάντικο αυτό μπαχάρι. Χρησιμοποιήστε άφοβα μια ή δύο κουταλιές της σούπας στο κοτόπουλο, τα λαχανικά ή και το ρύζι σας.
Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που βοηθά σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την καλή υγεία της επιδερμίδας.
Πράσινο τσάι: Είτε σας αρέσει κρύο είτε ζεστό, είτε ακόμα το χρησιμοποιείτε για να εμπλουτίσετε τις σούπες σας και τα μαγειρευτά φαγητά, το πράσινο τσάι βοηθά στο να νιώθουμε και να φαινόμαστε νεότεροι. Κινέζοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ημερησίως 3 κούπες πράσινο τσάι, δείχνουν κατά πολύ νεότεροι. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα που έχει το πράσινο τσάι να «αναδομεί» το DNA και να εμποδίζει την κυτταρική συρρίκνωση, στο πέρασμα του χρόνου.
Πέστροφα: Δεν έχει μόνο ο σολομός αντιγηραντικές ιδιότητες. Εξίσου ωφέλιμη και υγιεινή είναι και η πέστροφα. Το υγιές λίπος της πέστροφας προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού, αλλά και συμβάλλει στη μακροζωία. Τα λιπαρά οξέα της πέστροφας, καταπολεμούν την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Δοκιμάστε τηγανιτή ή μαγειρευτή πέστροφα με φρέσκο ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου