Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Nasa: Ο αστεροειδής που θα χτυπήσει τη Γη το 2880

Πάνω από 10.000 κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε «σχετικά κοντινή» απόσταση 45 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ωστόσο μόνο 1.000 από αυτούς είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση πρόσκρουσης.
Ο αστεροειδής 1950 DA με διάμετρο 1,7 χλμ. είναι ένας από αυτούς.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1950 και παρατηρήθηκε για 17 ημέρες ωστόσο εξαφανίστηκε για να παρουσιαστεί εκ νέου στις 31 Δεκεμβρίου του 2000, την παραμονή του 21ου αιώνα.
Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τότε, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις ραντάρ τον Μάρτιο του 2001, προέκυψε ότι η τροχιά του 1950 DA είναι τέτοια που θα τον φέρει στις 16 Μαρτίου του 2880 κοντά στη Γη.
Πόσο κοντά όμως; Τόσο κοντά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 20 λεπτών η πρόσκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Την εικόνα του αστεροειδούς (πάνω), που καταγράφηκε από ραντάρ τον Μάρτιο του 2001 όταν ο 1950 DA πέρασε σε απόσταση 7,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεροπροώθησης της NASA (JPL), βάσει των γνώσεων που έχουμε μέχρι σήμερα, οι πιθανότητες ο αστεροειδής να προσκρούσει στη Γη είναι μια στις 300, δηλαδή κατά 50% υψηλότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο πρόσκρουσης οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου.
Ωστόσο, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδρομή ενός αστεροειδούς στο διάστημα είναι πολλοί και περιλαμβάνουν τον ρυθμό περιστροφής του, την ανακλαστικότητά του, τη σύνθεση, τη μάζα του, την ποικιλομορφία του εδάφους, τις βαρυτικές επιδράσεις με άλλα σώματα κλπ.
Όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν την κίνηση του αστεροειδούς και την ακριβή του θέση στον χρόνο.
Δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα στοιχεία δεν είναι ακόμα γνωστά για τον αστεροειδή 1950 DA, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία.
Όπως υποστηρίζουν, ο αστεροειδής ενδέχεται να αλλάξει τροχιά, ενώ ακόμα κι αν ακολουθήσει το μονοπάτι για τη φονική πρόσκρουση η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πιθανότατα η εκτροπή του θα είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου