Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Πολύχρωμες αποικίες του κόσμου!


Πολύχρωμες αποικίες του κόσμου!
Αποικίες, στο άκουσμα και μόνο της λέξης, μεταφέρεσαι στα χρόνια των αυτοκρατοριών, του Ναπολέοντα και της εμπορίας μπαχαρικών! 
Κι όμως σήμερα, υπάρχει ακόμα μια χούφτα σαγηνευτικών νησιών, που βρίσκονται διάσπαρτα στις απομακρυσμένες παρυφές της Καραϊβικής, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού και εξακολουθούν να ανήκουν σε κάποια από τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου! 
To CNN, σε άρθρο αφιέρωμα, παρουσιάζει τα πιο όμορφα, αλλά και απομονωμένα μέρη, που ανήκουν σε κράτη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά! 

Σαιν Πιερ και Μικελόν

Σαιν Πιερ και Μικελόν 
Επισήμως ανήκει στην Γαλλία
Βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, τα μικροσκοπικά νησιά Σαιν Πιερ και Μικελόν έχουν αλλάξει χέρια πολλές φορές από το 1700, πότε στην Βρετανία και πότε στην Γαλλία.
Τελικά, κατέληξαν στα γαλλικά χέρια μετά τη δεύτερη παραίτηση του Ναπολέοντα το 1815.
Για τους 6.300 κατοίκους, η ζωή δεν είναι και τόσο εύκολη, ωστόσο με τις επιχορηγήσεις που παίρνουν από το Παρίσι συνεχίζουν και ζουν!
Εάν κάποια στιγμή σας τα φέρει έτσι η τύχη και τα επισκεφτείτε, θα καταλάβετε ότι η γαλλική νοοτροπία κυριαρχεί και δεν φαίνεται μόνο στους τίτλους ιδιοκτησίας του νησιού. Τα καταστήματα πωλούν λικέρ Μπορντό, ενώ τα ζαχαροπλαστεία, στολισμένα με δαντελένιες κουρτίνες ειδικεύονται στα παραδοσιακά γαλλικά κρουασάν! 
Γκουάμ

Γκουάμ 
Μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ
Το Γκουάμ βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης.
Κοραλλιογενείς ύφαλοι και καταρράκτες, αυτά τα φυσικά φαινόμενα συνθέτουν το τοπίο του νησιού, το Γκουάμ είναι το νοτιότερο και το μεγαλύτερο από τα νησιά Mariana, που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το νησί αποτελεί ένα σημαντικό στρατιωτικό «περιουσιακό στοιχείο» των Η.Π.Α, καθώς υπάρχουν εκεί τεράστιες εγκαταστάσεις του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. 
Νιούε Νήσος

Νιούε Νήσος 
Καθεστώς ελεύθερης σχέσης με τη Νέα Ζηλανδία από το 1901.
Κανένα άλλο νησί δεν είναι τόσο απομακρυσμένο, όσο αυτό. Βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.500 μίλια βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.
Αυτός ο μικρός κοραλλιογενής ύφαλος φιλοξενεί σχεδόν 1.500 άτομα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία, με την οποία το νησί βρίσκεται σε «ελεύθερη ένωση». 
Γιβραλτάρ

Γιβραλτάρ 
Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 την οποία και ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων 1763 και των Βερσαλιών 1783.
Η πάνω περιοχή του βράχου καλύπτεται από ένα φυσικό καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 230 Μπαρμπάρι Μακάκους, (συνήθως συγχέεται με πιθήκους), η μόνη άγρια μαϊμού που ζει στην Ευρώπη και η οποία υπήρχε εκεί πριν την κατάκτηση του Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς. 
Σάμπα

Σάμπα 
Ολλανδικές Αντίλλες, ανήκει στην Ολανδία
Ένα ορεινό, πανέμορφο μέρος που παρέμενε σχετικά άγνωστο πριν τον ανακαλύψουν-προσφάτως- τα ταξιδιωτικά γραφεία. Παρά τη μικρή του έκταση και τους λίγους κατοίκους του το νησί Σάμπα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους φημισμένους εξωτικούς προορισμούς. Όσοι το επισκεφτούν θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν θέα απείρου κάλλους αλλά και να δοκιμάσουν scuba diving στον Ατλαντικό ωκεανό, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Θυμίζει λίγο το νησί του Lost... 
Τριστάν ντα Κούνια

Τριστάν ντα Κούνια 

Ανήκει στην Βρετανία 

Ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι σήμερα και σας έχουν πει (κουβέντα να γίνεται βρε αδερφέ) οι κάτοικοι των Γκαλαπάγκος, αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό το ηφαιστιογενές νησί στον νότιο Ατλαντικό, απέχει 1.750 μίλια μακριά από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής! 

Τα νησιά έχουν πληθυσμό περίπου 272 άτομα, τα οποία μοιράζονται μόνο έξι επώνυμα! Η απομονωμένη τοποθεσία των νησιών κάνει δύσκολη την μετακίνηση στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο, και τα νησιά μπορεί να προσεγγιστούν μόνο με πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου