Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες της Άνοιξης

Μπήκε επίσημα η Άνοιξη, ωστόσο μαζί με την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, έρχονται και οι ανεπιθύμητες συνέπειες της, όπως οι εαρινές 
αλλεργίες. Πού όμως οφείλονται και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;...



Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας Τα Νέα, οι εαρινές αλλεργίες οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όταν εκτεθεί στη γύρη ορισμένων φυτών και δέντρων.

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, από την οποία πάσχει το 3%-5% του γενικού πληθυσμού είναι ερυθρότητα και πρήξιμο των ματιών, δακρύροια και φαγούρα στ μάτια.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, από την οποία πάσχει το 15%-20% του γενικού πληθυσμού το φτέρνισμα, η φαγούρα στη μύτη και η καταρροή

Τέλος τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος, που είναι ίσως το πιο σοβαρό από τα τρία είδη και πάσχει το 9% του πληθυσμού, είναι το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας.

Η αλλεργία ωστόσο είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οπως αναφέρει το ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει απ κάποια μορφή αλλεργίας, ενώ στους νεαρούς ενήλικες από 20 μέχρι 30 ετών το ποσοστό είναι 25%-30% και πολλοί από αυτούς (το 20%) ακολουθούν προεποχική θεραπεία.

Σε μεγάλο βαθμό το άσθμα οφείλεται στη γύρη των φυτών των δέντρων και ειδικά στην Ελλάδα της ελιάς. Το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες έχει αλλεργία στη γύρη της ελιάς ενώ ακολουθούν τα κυπαρισσοειδή με 8% και τα πεύκα με 5%.

Μεγάλο ποσοστό αλλεργίας (45%) εμφανίζεται επίσης και στα αγρωστώδη ενώ το 50% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικοί κ στ ζιζάνια του αγρού.

Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε από τις αλλεργίες της Ανοιξης; Το ένθετο Υγεία της εφημερίδας Τα Νέα προτείνει τρόπους για να περάσουμε την Ανοιξη όσο πιο ανώδυνα γίνεται

Σημαντικό είναι να ακολουθείτε προεποχιακή θεραπεία, πάντα σε συννενόηση με το γιατρό. Επίσης να μην αερίζετε το σπίτι το πρωί ή το σούρουπο, γιατί η γύρη κινείται περισσότερο όταν αλλάζει η θερμοκρασία και ειδικά όταν φυσάει να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά.

Η γύρη κολλάει επίσης και στα ρούχα, γι' αυτό όταν γυρίζετε σπίτι να βάζετε αμέσως τα ρούχα για άπλυτα και να κάνετε ντους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, σημαντικό είναι τα πλυμένα ρούχα να μην τα απλώνετε σε εξωτερικούς χώρους.

Να κρατάτε καθαρά τα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν φίλτρα ΗΕΡΑ (High Efficiency Particulates) που κατακρατούν τα μικρά σωματίδια της γύρης.

Να αποφεύγετε τις δουλειές σε εξωτερικό χώρο με πράσινο και αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, να φοράτε ειδική μάσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου