Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο θερμότερος Ιανουάριος των Βαλκανίων είναι γεγονός


«Θερμές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική παραμένουν στην περιοχή όλο αυτό το διάστημα» δήλωσε ο Μπράνκο Σπαράβαλο, μετεωρολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας, εξηγώντας τον ασυνήθιστα θερμό χειμώνα.
Η θερμοκρασία παραμένει σταθερά σε διψήφιες τιμές εδώ και εβδομάδες στη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, τη Βοσνία και άλλες περιοχές. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου στη Σερβία ήταν 7,9 βαθμοί Κελσίου - δηλαδή περίπου 7 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.
Στη Βουλγαρία ο υδράργυρος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στους 25,8 βαθμούς Κελσίου στο Βέλικο Τάρνοβο, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BTA. Οι μισές από τις 24 μεγάλες πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, στο Μπόροβετς και στο Μπάνσκο έκλεισαν, καθώς τα χιόνια έλιωσαν.
Στο Βελιγράδι, τα θερμόμετρα έδειχναν 16 βαθμούς Κελσίου μια ηλιόλουστη ημέρα, ενώ στο Ζάγκρεμπ η θερμοκρασία ήταν στους 10 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι συνήθεις θερμοκρασίες και στις δύο πόλεις αυτήν την εποχή του χρόνου βρίσκονται κοντά στο μηδέν.
Ακόμη και στο Σαράγεβο, μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά και ο καιρός είναι σημαντικά πιο κρύος με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους - 1,2 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο, τα θερμόμετρα έδειξαν 12 βαθμούς σήμερα.
Ο αδικαιολόγητα ζεστός καιρός έχει ανησυχήσει τους αγρότες στην περιοχή, καθώς φοβούνται ότι οι σοδειές θα αρχίσουν να μεγαλώνουν πολύ σύντομα και θα καταστραφούν όταν ενδεχομένως επικρατήσουν ξαφνικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σαν αντίβαρο της εξεζητημένης κανονικότητας.
Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στην περιοχή αργότερα την εβδομάδα, όχι όμως σημαντικά πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους Σέρβους μετεωρολόγους.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου