Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ονειρεύεστε την κορυφή; 5 χρυσοί κανόνες θα βοηθήσουν να την φτάσετε





Καταξιωμένοι στο χώρο τους άνθρωποι μοιράζονται  τα μυστικά της επιτυχίας τους προκειμένου να καταφέρετε και εσείς να ανέλθετε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!




Πόση προσπάθεια φαντάζεστε ότι έχει χρειαστεί να καταβάλει κάποιος προκειμένου να φτάσει ψηλά; Πόσο έχει κοπιάσει, πόσες απογοητεύσεις και αποτυχίες έχει αντέξει, ή αν σκέφτεστε λίγο πιο καχύποπτα, πάνω σε πόσους άλλους έχει «πατήσει» προκειμένου να γίνει εκείνος το νούμερο ένα;

Κι όμως, καταξιωμένοι - ο καθένας στο δικό του τομέα - άνθρωποι από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού αλλά και της τέχνης και των γραμμάτων, αποκαλύπτουν τα μικρά μυστικά που τους οδήγησαν στην κορυφή. Γι αυτό, είτε στοχεύετε να ανέβετε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στη δουλειά σας, είτε επιδιώκετε να γίνετε εσείς οι ίδιες καλύτερες σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχετε παρά να διαβάσετε μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τους δικούς σας στόχους.

1. Μην αφήνετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη

«Όταν "βλέπετε" στον ορίζοντα μία ευκαιρία, αναρωτηθείτε: "Το θέλω πραγματικά αυτό; Ή με δελεάζουν τα οικονομικά του οφέλη ή το image που μπορεί να μου προσφέρει;". Δεν αρκούν μόνο αυτά και το ξέρετε πολύ καλά - χρειάζεται να θέλετε πραγματικά να πιάσετε την ευκαιρία που επιθυμείτε, να την ονειρεύεστε, να την επιδιώκετε. Και αν δεν έρχεται από μόνη της, πρέπει να μπείτε στον κόπο να την κυνηγήσετε. Γι αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά ώστε να καταφέρετε να "αρπάξετε" αυτό που επιζητάτε, άμα σας έρθει, ή να ανακαλύψετε μόνες σας αυτό που πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να επιτύχετε τους δικούς σας στόχους»

Christina Wayne, πρόεδρος της Cineflix Studios

2. Μην χάνετε το κουράγιο σας εξαιτίας ασήμαντων δυσκολιών

«Σκεφτείτε το εξής απλό: Είστε, όπως και εγώ, ένα έμβιο "κάτι" πάνω σε μία γη που βρίσκεται μέσα σε ένα χαώδη γαλαξία που τοποθετείται σκόπιμα ή άσκοπα σε ένα περισσότερο χαώδες και σκοτεινό σύμπαν. Δεν τα λέω όλα αυτά με άσχημο τρόπο. Απλά χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε πως το γεγονός και μόνο ότι ζείτε και αναπνέετε σε ένα "χώρο" τόσο μεγάλο είναι ευτύχημα και τα μικρά πράγματα, όπως οι καθημερινές ατυχίες, οι αναποδιές, οι μικρές απογοητεύσεις είναι τόσο ασήμαντα όσο μια "κηλίδα" μούχλας, μπροστά στο θαύμα της ύπαρξής μας. Γι αυτό, αφήστε τις μεμψιμοιρίες και μην απογοητεύεστε όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το σχεδιάζατε. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε βήμα που έκανε και συνεχίστε την προσπάθειά σας».

Alyssa Goodman, καθηγήτρια αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Harvard

3. Αφήστε πίσω σας το παρελθόν και ατενίστε το μέλλον

«Όλα όσα βιώνουμε, ευχάριστα ή δυσάρεστα, έχουν να μας διδάξουν κάτι για τη ζωή μας. Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε κάτι δύσκολο που σας συνέβη, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το "μάθημά" του προκειμένου να κατανοήσετε το γιατί έγινε και αν θα μπορούσατε να το είχατε αποτρέψει -μπορεί βέβαια να μην ήταν καν στο χέρι σας. Μετά από αυτή την "κουβέντα" με τον εαυτό σας, έχοντας ίσως βιώσει ξανά την θλίψη, το θυμό, την ενοχή ή και την ντροπή που σας προκάλεσε η "αναβίωσή" του στο μυαλό σας, θα νιώσετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Και με αυτόν τον τρόπο, έχοντας δηλαδή διδαχτεί από τις εμπειρίες του παρελθόντος, θα μπορέσετε να ζήσετε ένα καλύτερο παρόν και να σχεδιάσετε ένα ακόμη πιο καλό μέλλον».

Lyanla Vanzant, life coach και συγγραφέας

4. Να γνωρίζετε πότε χρειάζεται να σταματήσετε

«Μου πήρε δυόμισι χρόνια για να αρχίσω να γράφω ξανά, μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, το 2000. Ό,τι καινούριο έγραφα όμως φαινόταν ανούσιο, ντρεπόμουν τόσο πολύ που έκρυβα τα προσχέδια των κειμένων μου κάτω από το μαξιλάρι. Πήρα το θάρρος όμως να ζητήσω την γνώμη του ατζέντη μου. "Τίποτα από αυτό που είσαι δεν βλέπω σε αυτά τα κείμενα" μου απάντησε. Ένιωσα όλο τον κόσμο μου να γκρεμίζεται αλλά μετά από λίγο αισθάνθηκα ανακούφιση. Είχα αποτύχει γιατί μάλλον το επιδίωκα και πλέον μπορούσα να σταματήσω.  Όταν δεν αισθάνεστε ενθουσιασμό για κάτι, όταν δεν νιώθετε αυτό το ρίγος που σας κάνει να τρέμετε σύγκορμες, αφήστε το να πάει στο καλό. Χρειάζεται να θέλετε κάτι πολύ να το επιτύχετε για να το καταφέρετε».

Elissa Schappell, συγγραφέας

5. Γίνετε όσο το δυνατόν πιο προσαρμοστικοί

«Δεν μπορείτε να κινηθείτε γρήγορα όταν κουβαλάτε πολλές αποσκευές, έτσι δεν είναι; Κάθε μέρα θυμίζω στον εαυτό μου αυτό το δεδομένο. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο και ανάρρωνα μετά από τη δύσκολη επέμβαση που χρειάστηκε να υποβληθώ, στην οποία "έχασα" το πόδι μου, ο γιατρός μού έφερε κάποια περιοδικά που αφορούσαν στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Ήταν σαν να μου έλεγε να ξεχάσω ό,τι έγινε, το ατύχημα, το πόδι... και να συνεχίσω τη ζωή μου, αφήνοντας κάτω τις "αποσκευές" του παρελθόντος. Αυτό χρειάζεται να κάνετε και εσείς. Μην αφήνετε να σας καταβάλουν οι ατυχίες, οι αναποδιές ή οι δύσκολες συνθήκες. Προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα το συντομότερο δυνατό και κερδίστε χρόνο, σχεδιάζοντας το αύριο πάνω στα καινούρια δεδομένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου