Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το ρόδι «θωρακίζει» την καρδιά

| 09:23 - 20 Οκτωβρίου 2013

Perierga.gr - Το ρόδι «θωρακίζει» την καρδιάΣυμπλήρωμα ροδιού που δημιούργησαν ισπανοί επιστήμονες φάνηκε να θωρακίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, χαρίζοντας αποτελεσματική προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Όπως αποκάλυψαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που έλαβε χώρα στο Αμστερνατμ από τις 31 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, έφτιαξαν το Pomanex: ένα συμπλήρωμα αποτελούμενο από 200mg πουνικαλαγινών (τύπος πολυφαινολών).
«Αμβροσία» υγείας
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν χοίρους καθώς διαθέτουν καρδιαγγειακό σύστημα παρόμοιο με του ανθρώπου. Χορηγώντας στα ζώα τροφή πλούσια σε λιπαρά, οι ερευνητές παρατήρησαν σύντομα βλάβες στο ενδοθήλιο – στη «φόδρα» των αιμοφόρων αγγείων.
Το ενδοθήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στον έλεγχο της συστολής και της διαστολής τους. Η βλάβη στο ενδοθήλιο, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και συνεπώς στον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όπως είδαν οι ερευνητές, οι χοίροι που κατανάλωναν λιπαρές τροφές, εμφάνιζαν μικρότερη ελαστικότητα αιμοφόρων αγγείων. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα εμφάνιζαν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα οξειδίου του αζώτου – ένα αέριο που συμβάλλει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων – και άλλα καρδιακά προβλήματα.
Η ημερήσια δόση του συμπληρώματος ροδιού ωστόσο, φάνηκε να «σβήνει» πολλές από τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιπαρής διατροφής στον οργανισμό των πειραματοζώων.
«Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι, μπορούμε να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτελούν προάγγελο της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων» δήλωσε η ερευνήτρια δρ Λίνα Μπάντιμον στο συνέδριο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρόδι αποδεικνύεται ωφέλιμο για την υγεία. Προηγούμενη μελέτη είχε επίσης δείξει ότι ο χυμός του ρίχνει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Άλλη μελέτη πάλι είχε δείξει ότι ένα ποτήρι χυμός ρόδι την ημέρα αρκεί για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με θρομβώσεις λόγω υψηλής χοληστερόλης.
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου