Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Aστεροειδής κινείται προς την Γη - Ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα


Aστεροειδής διαμέτρου 400 μέτρων κινείται απειλητικά προς την Γη και υπάρχει μία μικρή για την ώρα, αλλά όχι αμελητέα πιθανότητα για τα διαστημικά δεδομένα να κτυπήσει την Γη το 2032: 1 στις 62.000.
Κατά την διάρκεια της πορείας του, βέβαια, μπορεί να αλλάξει η τροχιά του και να αυξηθούν κατα πολύ οι πιθανότητες πρόσκρουσης στην Γη. Αυτό θα ξεκαθαριστει το έτος 2028, όταν πλέον θα υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια η τροχιά σύγκρουσης με την Γη.
Δεν αποκλείεται κάποια σύγκρουσή του με άλλο σώμα να επιταχύνει την κίνησή του και να φτάσει πολύ ενωρίτερα.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε μόλις πριν μία εβδομάδα από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία.
Ονομάστηκε 2013 TV135, και αμέσως ο υπολογιστής τροχιάς τον χαρακτήρισε "δυνητικά επικίνδυνο" για τον πλανήτη μας.
Ο ίδιος υπολογιστής υπολόγισε ότι αν έπεφτε στην Γη αυτό θα γινόταν στις 26 Αυγούστου του 2032 και θα ήταν μοιραίο για μία μεγάλη περιοχή της Γης, αφού θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο πυρηνικί όπλο που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
Π.χ. το κτύπημά του θα μπορούσε να καταστρέψει τις δυτικές ΗΠΑ ή ολόκληρη την Ευρώπη.
Από εκεί και πέρα το νέφος που θα δημιουργούσε θα έθετε σοβαρό ζήτημα για την επιβίωσωη τεράστιων περιοχών. Σε περίπτωση που έπεφτε την θάλασσα στην μέση του Ατλαντικού θα καταστρέφονταν από γιγαντιαία κύματα οι παράκτιες περιοχές, Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων με εκατονταδες εκατομμύρια νεκρούς.