Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Junk food και κίνδυνος κατάθλιψης για τους άντρες

19/09/13 - 16:32
Αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης διατρέχουν οι άντρες μέσης ηλικίας που είναι λάτρεις του junk food. Ερευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικά αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της ψυχικής αυτής ασθένειας, η οποία πλήττει μεγάλο ποσοστό του ανδρικού φύλου. Αντίστοιχα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι προσφέρει προστασία. «Η μελέτη αυτή ενισχύει την υπόθεση ότι μια υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά να λειτουργήσει και προληπτικά» εξήγησε η διατροφολόγος Ανου Ρουσούνεν του University of East Finland που πραγματοποίησε την έρευνα.
Οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά δεν τρέφονται σωστά και καταναλώνουν λιγοστά θρεπτικά στοιχεία. Ομως μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές αν η κακή διατροφή μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε υγιείς ενήλικες. Από τα στοιχεία της νέας έρευνας προκύπτει ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών εκδήλωναν λιγότερα συμπτώματα και διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Αντιθέτως, η μεγάλη κατανάλωση λουκάνικων, επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών, επιδορπίων, σνακ και έτοιμων γευμάτων έδειξε να συνδέεται με αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες, στη συγκεκριμένη η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, βιταμίνης Β12 και τσαγιού δεν φάνηκε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι διατροφικές τους συνήθειες καταγράφηκαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, τη στιγμή που η κατάσταση της υγείας τους βεβαιωνόταν από δημόσια νοσοκομεία.
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αρμόδιων αρχών παγκοσμίως, καθώς οι επιπτώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και της οικονομίας είναι τεράστιες. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί έτσι πως πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη της νόσου. Η αλλαγή της διατροφής και άλλων παραγόντων του lifestyle μπορεί να αποτελούν μια επιλογή, όμως σίγουρα δεν αρκούν για να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές.
ΠΗΓΗ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου