Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επιστήμονες επιχειρούν να... εξαφανίσουν τη χοληστερίνη

Αξιοσημείωτη πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ασθενών με υψηλή χοληστερίνη. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου προεξέχουσα θέση κατέχουν οι στατίνες. Ορισμένοι εξ αυτών επιτυγχάνουν τον επιθυμητό στόχο μείωσης των τιμών των λιπιδίων τους, άλλοι όμως χρειάζεται να λάβουν συνδυασμένη αγωγή. Και πάλι όμως κάποιοι εξακολουθούν να έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης. Τα τελευταία χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει δημιουργήσει καινούργια και πολλά υποσχόμενα σκευάσματα, εκ των οποίων κάποια είδη κυκλοφορούν, και άλλα βρίσκονται στη τελική φάση των κλινικών μελετών τους.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς έχουν αδυναμία στη λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων λόγω εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών στα συγκεκριμένα φάρμακα. Οι ασθενείς αυτοί καθώς και αυτοί όπου έχουν κληρονομικής αιτιολογίας δυσλιπιδαιμία, πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν το χρόνιο αυτό πρόβλημά τους και με άλλες θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν την εξωσωματική κάθαρση των λιπιδίων καθώς και η γονιδιακή θεραπεία.
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ωνασείου  Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Γιώργος Χ.Χατζηγεωργίου "αναφορικά με τη μέθοδο της εξωσωματικής κάθαρσης των λιπιδίων, αυτή γίνεται όπως με το τεχνητό νεφρό στους νεφροπαθείς, δηλαδή, το αίμα του ασθενούς μεταφέρεται σε ειδικά φίλτρα, τα οποία το διηθούν κατακρατώντας τη χοληστερόλη. Οι πρώτες συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του ΄90 όπου και παρατηρήθηκε μια ελάττωση της LDL (κακής χοληστερόλης) της τάξεως του 50%. Έκτοτε πληθώρα μελετών δημοσιεύθηκαν έως σήμερα, όπου διαφαίνεται η σημαντική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ των ασθενών καθώς και η καλύτερη κλινική τους έκβαση με την εφαρμογή της μεθόδου.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το έτος 2004, όπου και έγιναν οι πρώτες συνεδρίες στο Ωνάσειο, σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Με την τεχνική αυτή εκτός της ελάττωσης της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, έχει αναφερθεί και μια πληθώρα άλλων ευνοϊκών επιδράσεων, όπως μείωση της CRP (δείκτης φλεγμονής) και άλλων δεικτών, ενώ μακροπρόθεσμα έχει παρατηρηθεί υποστροφή των ξανθωμάτων (εναποθέσεις χοληστερόλης στους τένοντες και στο δέρμα), βελτίωση στη λειτουργία των επικαρδιακών αγγείων καθώς και βελτίωση της μικροκυκλοφορίας των στεφανιαίων αγγείων. Σαν συνέπεια των αναφερθέντων ευνοϊκών αποτελεσμάτων της μεθόδου επί του λιπιδαιμικού προφίλ των ασθενών, είναι η μείωση των επεισοδίων στηθάγχης, η βελτίωση της διάρκειας ασκήσεως, ελάττωση των επεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου (αγγειοπλαστική , αορτοστεφανιαία παράκαμψη), μείωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και της καρδιακής θνητότητας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συνεδρίες LDL-αφαιρέσεως δεν υποκαθιστούν αλλά δρουν συνοδευτικά της αντιλιπιδαιμικής αγωγής (εφόσον είναι ανεκτή)».
Η άλλη εξέλιξη που παρουσιάζεται στα παγκόσμια ιατρικά δρώμενα, είναι η εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυκλοφορεί επισήμως η πρώτη γονιδιακή θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κλινικής μελέτης και άλλες γονιδιακές θεραπείες. Η ήδη εγκεκριμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γονιδιακή θεραπεία, έλαβε ένδειξη για μία σπάνια, κληρονομική μορφή υπερχοληστερολαιμίας, και βασίζεται στην αδρανοποίηση συγκεκριμένων νοσογόνων γονιδίων. Η μέθοδος αυτή, που αποκαλείται τεχνολογία αντικωδικού RNA, επιδρά στην επιδιόρθωση γονιδιακών «σφαλμάτων» με την αδρανοποίησή τους.
«Για όλες όμως τις υπάρχουσες θεραπείες, καθώς και για αυτές που τώρα εμφανίζονται, πάντοτε πρέπει να συνοδεύονται με υπολιπιδαιμική δίαιτα. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και θα πρέπει πάντοτε να είμαστε ιδιαιτέρως σχολαστικοί στη πιστή τήρηση αυτής διότι η νόσος αυτή είναι σιωπηρή και όταν δώσει συμπτώματα είναι ήδη αργά. Τότε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλινική εκδήλωσή της, έχοντας όμως χάσει το πλεονέκτημα της πρόληψης του συμβάντος», συμπληρώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου